Här kan du se en förteckning över de skånska myndigheter som är anslutna till Ett jämställt Skåne.
Genom arbete inom ramen för vårt arbetsmarknadspolitiska uppdrag. Handlingsplanen för jämställdhetsintegrering är grunden för arbetet. I vår verksamhetsplanering finns aktiviteter för att bidra till ett jämställt Skåne.
Högskolan Kristianstad arbetar efter framtagen Plan för jämställdhetsintegrering 2021–2024. Planen har tre fokusområden: Jämställd utbildning, akademiska karriärvägar och styrning. Utöver planen arbetar högskolan utifrån den inriktning för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering för åren 2023–2025 som togs fram under hösten 2022. Jämställdhet finns med som ett område för uppföljning i verksamhetsutvecklingsplaner och utbildningsutvärderingar samt som en del av det löpande kvalitetsarbetet.
Högskolan Kristianstad har under flera år bedrivit ett framgångsrikt arbete för att män och kvinnor ska ha lika villkor för att bedriva forskning. Högskolans fördelningsmodell av interna forskningsmedel förändrades under 2017 och 2018, vilket ledde till att fördelningen av forskningsmedel bättre speglar andelen manliga och kvinnliga disputerade lärare vid lärosätet. Under 2023 ligger fördelningen av interna forskningsmedel på 58 procent till kvinnor och 42 procent till män, vilket direkt speglar personalsammansättningen av disputerade lärare vid högskolan. Det arbete som genomfördes för lika villkor visar ett positivt resultat till förmån för kvinnliga forskare, utan att diskriminera manliga forskare.
Som ett gränsregionalt EU-program har vi horisontella kriterier (bl.a. jämställdhet och icke-diskriminering) som ett viktigt element och bedömningsgrund i programmet, och där vi kan tillse att jämställdhet blir en integrerad del av projekten och då dessutom bidrar till ökad tillväxt och sysselsättning för hela programgeografin i allmänhet och för Skåne i synnerhet.
Med ett löpande aktivt systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering för alla delar av verksamheten och ett aktivt arbete för jämställdhetsintegrering.
Malmö universitet bidrar till ett jämställt Skåne genom att arbeta för att de studenter som studerar vid Malmö universitets professionsutbildningar ska lämna Malmö universitet med tillräckliga kunskaper om genus och jämställdhet för att i sina kommande arbeten ha förutsättningar att säkerställa ett professionellt agerande där kön inte spelar roll. Vilket på sikt även kan bidra till att i framtiden bryta könsbundna studieval och den könssegregerade arbetsmarknaden.
Vi arbetar för att våra akademiska karriärvägar ska vara jämställda och våra forskningsmiljöer jämställdhetsintegrerade. För att nå detta behöver vi säkerställa att kunskap finns i vår organisation om hur genus och (o)jämställdhet görs i akademin. Proaktiva styr- och beslutsprocesser har tagits fram som ställer aktiva krav på kartläggning, analys och agerande för att säkerställa ett genusmedvetet bemötande och beslutsfattande.
Malmö universitet arbetar aktivt för att i sin forskning belysa, synliggöra och påverka hur jämställdhet och likabehandling görs inom olika områden/sektorer i samhället, vilket bidrar till en kunskap som på sikt kan minska ojämställdhet och orättvisor i samhället.
Vi bidrar till ett jämställt Skåne genom att arbeta utefter vårt jämställdhets – och mångfaldspolitiska program. Det slår bland annat fast att
Jämställdhet är en förutsättning för demokratisk utveckling. En yrkesgrupp satt att ytterst upprätthålla demokratin behöver internt följa alla aspekter av demokrati. För att både kvinnor och män ska uppleva polisyrket som attraktivt krävs jämställda villkor och möjligheter för alla att använda sin kapacitet, kreativitet och kompetens. Jämställdhet tillhör även de mänskliga rättigheter som ska gälla i samtliga delar av vårt samhälle.
Vi önskar bidra med hur vi arbetar med jämställdhets- och mångfaldsfrågor och ta del av goda exempel från andra verksamheter.
Jämställdhetsintegrering innebär i socialfondsprogrammet att jämställdhetsperspektivet systematiskt ska införas i alla verksamheter och i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla faser av programmet. Det är ett sätt att säkerställa att jämställhet inte blir något separat eller tillfälligt. Det ska också integreras systematiskt i varje projekt, från ansökan till genomförande och resultat. Ett mål för programperioden 2014-2020 är att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv för både kvinnor och män. Jämställdhetsintegrering och särskilda insatser för jämställdhet i bland annat våra regionala projekt är ett sätt att nå målet.
På ettjamstalltskane.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”