Kunskapsmaterial från konferensen ”Hållbart arbetsliv – hållbara organisationer”, 10 december 2024
Actionplan, Charlotta Unden, SKR
Arbetsvillkor och dess konsekvenser, Wanja Astvik, Mälardalens universitet
Tillitsbaserad styrning i förskolan, Tobias Fredricson, Helsingborg stad
Lönebildningsarbete för jämställda löner, Inger Larsson
Kompetensförsörjning och utbildning, Linn Piros, Malmö stad
Chefsprogram för sänkt frånvaro, Susanne Pennsäter och Anna Norden, Lunds kommun
Erbjudande om projektdeltagande för Skånes kommuner och Region Skåne!
Har ni ett pågående arbete för att minska sjukskrivningar? Utvecklar ni er lönekartläggning? Eller jobbar ni med att förbättra förutsättningar för chefer?
Vi söker nu 6 organisationer för samverkan i ett kommande socialfondsprojekt – läs mer i dokumentet nedan.
Ny rapport jämför arbetsvillkoren mellan kvinno- och mansdominerade yrken i 224 kommuner och 16 regioner
Rapporten visar bland annat att sjukfrånvaron är högre, deltid är vanligare och att arbete på kvällar och helger är vanligare i de kvinnodominerande yrkesgrupperna. Dessutom är antalet medarbetare per chef högre i de kvinnodominerande yrkesgrupperna. De ojämställda arbetsvillkoren är viktiga faktorer bakom kvinnors sämre ekonomi och hälsa och arbetet med dessa behöver prioriteras.
Rapporten ”Hur jämställda är arbetsvillkoren? – En jämförelse mellan kvinno- och mansdominerade yrken i kommuner och regioner” är ett samlat initiativ från 16 Länsstyrelser som omfattar resultat från 224 kommuner och 16 regioner. I rapporten jämförs ett urval av arbetsvillkor mellan den mest mansdominerade respektive den mest kvinnodominerande yrkeskategorin hos varje kommun och region.
Syftet med rapporten är att synliggöra lokala och strukturella skillnader i arbetsvillkor och att utgöra underlag för fortsatt arbetet med ekonomisk jämställdhet i kommuner och regioner. Rapporten jämför tio olika villkor, till exempel sjukfrånvaro, deltidsarbete, medarbetare per chef, möjlighet till flextid och delade turer. Stress, arbetstrivsel och arbetstid är exempel på faktorer som forskning visar påverkar ekonomin och hälsan.
Här kan du ta del av den Skånska delen av rapporten