Inspirerande exempel

Handbok i konsten att vara jämställd

IMG_0965Den 6 september har Malmö stad lanseringslunch för boken ”Det här handlar inte om dig – en handbok i konsten att vara jämställd.”

 Malmö stad är en av de kommuner som är anslutna till Ett Jämställt Skåne. Anders Eriksson och Katarina Fehir är tjänstepersoner i Malmö stad är de som håller ihop jämställdhetsarbetet i kommunen.

  – Syftet med handboken är att visa vad jämställdhetsintegrering och jämställdhet kan betyda i praktiken för Malmö stads olika verksamheter. Den visar också hur ett arbete med jämställdhet leder till bättre verksamheter, bättre bemötande och ökad trygghet för malmöbor säger Katarina Fehir, jämställdhetsstrateg.

Malmö kommunfullmäktige antog utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering 2011 och har arbetat med jämställdhetsintegrering sedan dess.  Handboken är en samling praktiska exempel och erfarenheter kring att jämställdhetsintegrera stadens verksamheter. Kommunens arbete med jämställdhet har lett till konkreta verksamhetsförbättringar och Malmö har både internationellt och nationellt fått dela med sig av sina erfarenheter, bland annat som en av Sveriges kommuner och landstings (SKL) modellkommuner. Malmö vann också det första nationella jämställdhetspriset våren 2016.

 Andreas Nordbrant, som är stadsdirektör i Malmö, skriver i förordet till handboken:

”Men det är med jämställdhetsintegrering som med mycket annat – vi måste hålla i och hålla ut. Ett arbete för mer jämställda och jämlika villkor tar inte slut och vi behöver alla delta i det fortsatta arbetet, därför har vi tagit fram skriften du håller i din hand”citatERiksson

           Det är flera saker som samverkar för att det ska bli ett framgångsrikt jämställdhetsarbete. Ett politiskt beslut, en ledning som står bakom och framförallt alla fantastiska medarbetare i Malmö. Det är de som gör jämställdhet i praktiken!  berättar Katarina Fehir, Jämställdhetsstrateg

 Boken innehåller checklistor, fakta om jämställdhet och lyfter också flera konkreta fall om hur verksamheterna har arbetet med att få sitt arbete mer jämställt

           Tillexempel så berättar boken om hur ett långsiktigt arbete i samband med Malmöfestivalen har lett till färre anmälningar om sexualbrott mot tjejer och kvinnor under festivalen! Dessutom har Malmö stads goda samarbete med polisen gjort att ¾ av anmälningarna resulterat i gripanden berättar Anders Eriksson, jämställdhetsstrateg.

 Boken riktar sig främst till Malmö stads medarbetare som inspiration inför det fortsatta arbetet, men även om man inte är anställd i Malmö stad kan man få mycket matnyttig information från handboken.

           Om Du vill ha ett exemplar av boken kan du komma till receptionen stadshuset i Malmö under september månad. Då kommer där att finnas en utställning och möjlighet att ta ett (eller flera) ex av boken. Har du tur finns det också planscher kvar att hämta. Om du inte bor i Malmö men vill ha ett ex så kan du kontanta någon av oss – avslutar Anders Eriksson.

 

Mailadresser:

Anders.p.eriksson@malmo.se

Katarina.Fehir@malmo.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s