Inspirerande exempel

Östra Göinge – kartlägger för jämställdhet!

till lansstyrelsen_ogk_logga

 

I Juni anslöt sig Östra Göinge  till strategin Ett jämställt Skåne. Arbetet är i full gång och de jobbar nu efter en beslutad inriktning för en jämställdhetsintegrerad kommun 2025.

I Östra Göinge har det satsats på utbildning och kunskapsinhämtning om jämställdhet. De har också gjort en första nulägesanalys inom vissa områden för att se hur det ser ut med jämställdheten i kommunen. Ansvariga tjänstemän fick i uppdrag att ta fram uppgifter på hur resurser fördelats mellan flickor/pojkar, kvinnor/män inom ett par olika verksamheter.

Östra Göinge tittade bland annat på hur det förhöll sig med besökare och aktiviteter på en av kommunens fritidsgårdar. Resultatet visade att merparten av besökarna var av manligt kön och att de aktiviteter som erbjöds i hög grad också var manligt kodade. De flickor som deltog agerade passiva åskådare eller fick hjälpa till med sidouppgifter som tidtagning eller protokollskrivning. Vid fortsatt uppföljning visade det sig att en underkategori av den kvinnliga målgruppen var starkt underrepresenterad, nämligen gruppen nyanlända flickor.

Kartläggningen ledde bland annat till att kommunens jämställdhetsberedning tog en tydlig inriktning för det fortsatta arbetet med jämställdhet:

”Jämställd kommunal service år 2025

År 2025 är Östra Göinge kommuns verksamheter jämställdhetsintegrerade. Genom beslut och i det dagliga genomförandet säkerställer kommunens politiker och tjänstemän ett jämställt bemötande och en god och likvärdig samhällsservice åt Göingeborna, fri från osakliga skillnader på grund av kön.”

 

Vill ni också vara med och bidra till –  Ett jämställt Skåne – anslut er här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s