Inspirerande exempel

Färsk statistik över jämställdheten på kommunnivå

I dagarna skickar Länsstyrelsen Skåne ut färsk statistik över jämställdheten i Skåne, ”Kvinnor och män i Skåne 2017”. I samband med detta skickade vi ut ett pressmeddelande:

Långsam förändring inom jämställdhetsområdet

Länsstyrelsen Skåne publicerar i dag färsk statistik över jämställdheten i Skåne, ”Kvinnor & män i Skåne 2017”. I samtliga kommuner i Skåne är skillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande stora. Män har en betydligt högre inkomst än kvinnor, men tar bara ut en fjärdedel av föräldrapenningen, vilket är sämre än riksgenomsnittet.

”Kvinnor & män i Skåne 2017” skickas ut till alla kommuner under veckan. Denna könsuppdelade statistik är ett verktyg för att synliggöra skillnader och likheter mellan kvinnors och mäns villkor i samhället.

Sara Lhådö, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen Skåne, konstaterar att förändringen går ytterst långsamt framåt eller står helt stilla:

– En anledning till att det går så långsamt är att många redan tror att vi är jämställda i Sverige. Men så är ju inte fallet, statistiken visar att vi fortfarande har en hel del att jobba med.

Fortfarande stora skillnader

Statistiken visar bland annat att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande är stora. I samtliga kommuner i Skåne har män en betydligt högre inkomst än kvinnor. Så ser det ut i hela landet. Medelinkomsten för kvinnor i Skåne är 252 000 kronor och för män är den 321 000 kronor.

Männen tar ut färre dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning (VAB) än kvinnorna i samtliga kommuner i Skåne. Av föräldrapenningen togs 75 % ut av kvinnorna och 25 % av männen. Det är sämre än riksgenomsnittet. Det är också stora skillnader mellan kommunerna – i Staffanstorp och Lomma tar män ut 31 procent av föräldrapenningen, i Bjuv bara 21 procent.

För VAB var fördelningen något bättre, 64 % togs ut av kvinnor och 36 % togs ut av männen. Vi förra sammanställningen 2014 var det liknande siffror.

– Det finns många problem med detta utöver att det påverkar lönen. Till exempel får pappor sämre möjligheter till en bra relation till sina barn om de inte är hemma alls under de första åren. Statistiken visar också att män har färre nära relationer än kvinnor och är underdiagnostiserade när det gäller psykisk ohälsa. Detta hänger samman med en maskulinitetsnorm där mannen ska vara stark, självständig och familjeförsörjaren, säger Sara Lhådö.

Statistiken skickas till kommunerna

En sammanställning av statistiken på kommunnivå skickas ut till alla Skånes kommuner.

– Statistiken är ett bra sätt att följa utvecklingen på området. Vi hoppas att statistiken leder till både ökad kunskap och åtgärder för att skapa ett mer jämställt Skåne, säger Sara Lhådö.

Ojämställdheten är spridd i hela samhället och det behövs insatser på flera olika områden och nivåer för att kunna påverka. Därför har Länsstyrelsen i sin jämställdhetsstrategi ”Ett jämställt Skåne” arbetat brett och involverat flera olika samhällsaktörer.

– Det finns en möjlighet för alla organisationer i Skåne att ansluta sig till strategin och därigenom få tillgång till nätverk och stöd i sitt jämställdhetsarbete. Vi hoppas att ännu fler ansluter sig till strategin så att vi kan se att vårt gemensamma arbete gör skillnad, säger Sara Lhådö.

För hela statistiken:

https://ettjamstalltskaneblog.files.wordpress.com/2017/10/skc3a5ne_fickbok_webb.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s